Kwantiteit boven kwaliteit

Door iets iedere dag, jaren aan een stuk te doen. Zo wordt ge goed in iets. Dat schrijft Elizabeth Gilbert in Big Magic, mijn favoriete non-fictie voor op het nachtkastje. Als ge tien jaar aan een stuk iedere dag schrijft, dan wordt ge een meester in het schrijven. Wat niet wil zeggen dat mensen uw stukken graag of zelfs maar willen lezen, maar gij weet nu wel hoe ge een pen vasthoudt die ge bij weinig concentratie hard in het papier drukt. Dan kunt ge de volgende dag exact hetzelfde schrijven. Kwantiteit.

Een goede schrijver is een uitstekende lezer. Tip nummer een van Stephen King, de man van 80+ boeken, is veel lezen. Van het betere zelfhulpboek tot de slechtere thriller verkocht als literatuur. Van de niets verhullende roddelpers tot de meest nietszeggende gedichten. Van Herman tot Koch en Brusselmans. Nu, in lezen ben ik al een meester. Ik weet namelijk hoe ge kleingeld in de gleuf van de boete-automaat van de bibliotheek laat glijden. Zeg nu zelf: tachtig boeken is toch weinig. Kwantiteit.

Het is 2 januari en het jaar zal pas stoppen na al zijn seconden, dieptes en vroege wekkers. Tijd is er om te gebruiken en om te verdoen. Dus als achter 363 dagen blijkt dat ik met de scheurkalender Schrijven is scheuren van Das Mag nog steeds geen volleerd schrijver ben, doe ik er voor Big Magic’s sake nog een jaartje bij. Creativiteit komt net zoals regen ook maar beter met bakken uit de lucht gevallen. Kwantiteit.

Normaal gesproken ben ik eerder van het type kwaliteit boven kwantiteit. Maar hoe kan mijn schrijven meer worden als ik het niet steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw probeer?

Tot morgen.

Kwantiteit boven kwaliteit

4 gedachtes over “Kwantiteit boven kwaliteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s