48h in Warsaw

Deze week spendeerde ik met twee nieuwe, lieve reisgezellen net iets meer dan 48h in Warschau. De keuze was snel gemaakt toen bleek dat de Poolse hoofdstad de goedkoopste optie was – lang leve vliegen met Ryanair vanuit Eindhoven. We spendeerden zo’n €150 per persoon, alles inbegrepen. Een koopje dus en daarom hier wat tips!

Een tripje naar Warschau is veruit de goedkoopste citytrip die ik ooit maakte. Meestal maken het verblijf maar vooral het eten de hele bedoeling een stukje duurder dan gedacht. Voor het verblijf heb ik de afgelopen drie trips alvast dé oplossing gevonden: Airbnb. En wat goedkoop eten betreft: dan moet je echt in Warschau zijn.

MUST STAY

Arthur’s Airbnb // Tijdens mijn vorige trips (Kopenhagen en Dublin) verbleef ik in het appartement van een betrouwbare vreemde. Ik kan het me nog maar moeilijk voorstellen dat ik voor korte trips als deze voor een hotel zou kiezen. Een stuk voordeliger (als je dat wil) en een goede reden om alle leuke ontbijtbars te checken. Omdat we met zijn drietjes in Warschau waren, kozen voor de flat van Arthur (zie hier). De ideale studio: ruimte voor drie, gloednieuw en vlakbij het centrum. Overbodige meevaller: de regendouche.

MUST EAT

Manekin // Die ontbijtbars dus. In een korte zoektocht naar restaurants op TripAdvisor kwamen we al snel op de pagina van Manekin terecht. Dat mensen er uren in de rij gaan staan voor lunch en avondeten, maar dat ook het ontbijt echt de moeite waard is. Massa’s comments, overwegend positief én ze blijken een deftig ontbijt te hebben. Allen daarheen dachten wij. Met een goedgevulde maag liepen we €15(!) lichter de deur uit, klaar voor een goedgevulde dag. (Dit bestelden wij: 3x pancakes met spek en ei, 1x muesli met banaan en framboosjes, 2x koffie, 1x chocomelk, 2x versgeperst fruitsap. Hier waren we waarschijnlijk €15 de man kwijt geweest.)

Milkbars // De andere, minstens zo goedkope optie voor een lunch is een van de vele milkbars. Met een hoog kantinegehalte moet je zeker geen sterren verwachten. De porties daarentegen zijn absoluut te moeite. Wij gingen voor tomatensoep met macaroni (een halve liter voor ongeveer €1,5 per bord) en probeerden ook wat pierogi. De milkbars en hun prijzen hebben de tand des tijds (of toch die van de communistische periode in Polen) overleefd.

Verder aten we nog een stevige hamburger en spendeerden we het grootste deel van ons budget in een Italiaans restaurant voor we doorhadden dat er veel goedkopere opties waren voor een heerlijk avondmaal. Al bij al viel zelfs die rekening goed mee (vergelijkbaar met eten bij Da Giovanni, maar dan beter) en moesten we op de luchthaven onze laatste zloty uitgeven aan een veel te duren croissant, ha!

MUST SEE / DO

Free walking tours // Een andere manier om het mega cheap te houden, is zowat alles met het woord ‘free’ in. De walking tours in Warschau zijn een echte aanrader. De gidsen hebben een taal- of cultuurachtergrond wat studies betreft en leiden je met veel enthousiasme door de stad. Wij deden de ‘old town tour’ met ene Piotr en de ‘Warsaw at war tour’ met Agata. Beiden even interessant en even goed gevuld met historische feiten en weetjes om bij het thuisfront mee uit te pakken. Ook, plaatsen zien waar je op je eentje nooit zou komen en dingen zien die je anders niet zouden opvallen. De stad is echt vol verrassingen.

Neon Museum // Het meest fascinerende museum dat ik ooit bezocht, moet toch wel het Neon Museum zijn. Een beetje uit de richting, dus de tram nemen en geen schrik hebben om de weg te vragen zijn een must. Maar zo hard de moeite waard. Uniek op z’n minst en ook een goede schuilplaats voor de regenbuien. Het museum toont one of a kind neon-lichtborden en hun geschiedenis (waar ze hingen, bij wat voor zaak ze hoorden, hoe ze daar terecht zijn gekomen etc). Extra punten voor het hipstergehalte van onze trip. Oh, en voor een kleine €2,5.

We bezochten ook de Stalin Tower, vlakbij onze Airbnb en (ver)dwaalden een beetje door de kleine, gezellige straatjes. We hadden alledrie lage verwachtingen van Warschau, maar werden omvergeblazen door de vriendelijke Polen, de prachtige gebouwen die na WOII opnieuw werden opgetrokken en het stralende weer van woensdag 5 april. Thumbs up voor Warschau!

 

 

Advertenties
48h in Warsaw

4 gedachtes over “48h in Warsaw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s