Fangirl – Rainbow Rowell

Ik ben het type lezer dat relatief weinig boeken vastneemt (en dus effectief leest). Schatting: zo’n tien per jaar. Boeken kopen is een heel andere zaak. Dat doe ik namelijk wel veel en dan liggen die een beetje stof te vergaren in mijn kleerkast. Maar het lezen dus. Met een uurtje rust en een deftig exemplaar ben ik vertrokken. Vervolgens spendeer ik de volgende drie dagen al lezend. Het boek weer neerleggen is geen optie. Zo werkt dat gewoon niet.

Geluk bij een ongeluk (letterlijk, want maandagochtend – uitgerekend maandagochtend rijdt er iemand tegen mij op) en dus krijg ik van de dokter een paar dagen rust. Plat liggen met een boek boven het hoofd lijkt mij de perfecte invulling van drie zonnig dagen semi-verplicht nietsdoen. Eindelijk kan ik aan mijn tweede Rainbow Rowell beginnen. (Over Eleanor & Park schreef ik niets, maar ben ik wel van onder de indruk.)

Dit keer een al even frisse, nieuwe liefde, maar zo anders dan in Eleanor & Park. Mijn fascinatie voor tweelingen had het ook weer even naar zijn zin. Cath & Wren gaan op kot (zoals ze dat dan keischoon zouden vertalen naar het Vlaams) en laten een eenzame en onstabiele vader achter. Maar al snel blijk dat Cath wel meer heeft om zich zorgen over te maken. Een afstandelijke roommate, de superknappe wederhelft van haar roommate, een bibliotheeklief, een professor die Piper heet en een tweelingzus die steeds minder op een tweelingzus lijkt.

Hoewel de titel misschien een beetje afschrikt, vind ik het hele fanfiction gedeelte eerder een detail. De hoofdstukken worden er dan wel door gescheiden, voor mij bleef het echt op de achtergrond. En ik moet ook toegeven dat ik die tussenstukjes niet altijd helemaal las omdat ik te nieuwsgierig was naar het ‘echte’ verhaal. De obsessie met een boek, een verhaal zal niemand echt onbekend zijn en Cath is echt wel een fangirl. Toch beheerst het haar leven niet tot op het niveau waar ze Simon Snow tattoos laat zetten. Een T-shirt kan er nog mee door.

Een tijdje probeerde ik het over een andere boeg te gooien. In de bib koos ik voor de klassiekers om ze na 100 pagina’s van koppig doorzetten toch neer te leggen. Ik las de helft van Ik, Jan Cremer en de helft van Travels with Charley. Leuk en leuk maar met de schaarse tijd die ik op het einde van een dag over heb net niet leuk genoeg. Bij I love Dick was ik gewoon echt te koppig en te geïntrigeerd tegelijk. Misschien is het onvolwassen maar als ik dan toch beslis een boek te lezen dan mag het ook eens echt ontspannend, afwisselend en zonder nadenken zijn. ‘Young adult meets first love’ it is!

Wanneer een boek voor mij dan echt goed is? Als ik gewoon kan blijven verder lezen wanneer de tv aan staat. Dat de concentratie en de nieuwsgierigheid niet wegebben wanneer het deuntje van Thuis begint. Dat ik soms hardop moet lachen en alle livinggangers mij in stilte aanstaren (“hoe kan een boek nu grappig zijn?”). Dat ik na de best geschreven scènes even moet pauzeren en wegdromen. Driemaal check voor Fangirl.

XXX
een Fangirl fangirl

Advertenties
Fangirl – Rainbow Rowell

Een gedachte over “Fangirl – Rainbow Rowell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s