Herfst Capsule Wardrobe Update

Een dikke maand geleden startte ik mijn eerste capsule wardrobe. Een heel seizoen met – in mijn geval – 50 kledingstukken, jassen en schoenen inbegrepen. Met als voornaamste doelen eindelijk eens alles dragen wat er in die kast hangt én een seizoen lang niets nieuws kopen. En dat gaat me zo af..

Alles dragen wat er in je kast hangt / Slechts 1 Belg op 10 draagt al zijn kleren. Toch kopen we altijd bij. We zijn zo’n 7 weken ver en er liggen 12 stuks in mijn kast die ik nog niet heb aangehad. Ik voel dat ze overbodig zijn, maar laat ze voorlopig nog even hangen om te kijken wat er nog van komt. Het is me wel al duidelijk dat 50 stukken te veel zijn (voor mij) en het volgende seizoen gerust met wat minder kan.

Even een ode aan oude truien. Je weet wel, zo van die truien die je al jaren draagt en waar je geen afscheid van kan nemen. En dan is het moment waarop je ze na een jaar opnieuw aandoet en ze hun vorm zijn verloren of toch niet meer zo goed zitten als in je gedachten (thanks, brain!). Ook hen laat ik nog even liggen – ik wil ze niet het gevoel geven dat ze zomaar afgedankt worden. Dus ik doe het nog een maand met 50.

3 maanden lang geen kleren kopen / Ik had verwacht dat ik het hier moeilijk mee zou hebben. Dat valt eigenlijk best wel mee. Even afkloppen want we zijn pas net over de helft. Maar misschien heeft het feit dat ik niet meer op 5 minuten van alle toffe winkels in Antwerpen woon er iets mee te maken. De confrontatie met verleiding niet aangaan is duidelijk de beste remedie tegen implusaankopen. Zou best kunnen, maar het gaat hier toch ook om een knap staaltje doorzettingsvermogen als je ’t mij vraagt. (Ha!)

De enige verleiding tot nu toe was deze fantastische jas van Vanilia. Je kan hem langs twee kanten dragen, dus eigenlijk zijn het twee jassen (vertel ik mijn inner-engeltje). Het prijskaartje hield me tegen (aka boos duiveltje). Ook al heb ik eigenlijk wat geld gespaard door 7 weken lang geen geld uit te geven aan kleding, het was me net iets te veel om mezelf zomaar cadeau te doen. (Insert vreugdekreet van het engeltje.)

Er is wel een stuk dat ik graag zou willen toevoegen na 3 maanden: een simpele, gebreide korte vest in een donkere kleur. Om te combineren met zowat alle kleedjes in mijn kast. Ik voel hier een mogelijk kerstcadeau. Door een tijd lang alleen te dragen wat je hebt, weet je wel wat er ontbreekt. Al klinkt dat natuurlijk belachelijk als je iedere dag maar gewoon je kast moet opendoen en daar altijd propere kleren aantreft.

De balans na 7 weken / 50 stuks zijn duidelijk te veel – misschien had Caroline toch gelijk? Het niet-kopen doet me (lees: mijn portemonnee) goed. Met een laptop onderweg, een fitnessabonnement van een paar dagen oud en de maand november die al zijn dagen verliest, kan ik ieder muntje goed gebruiken.

Een leestip om af te sluiten: de nieuwsbrief van deze week van Fille Folle: fair is the new black. Over fashionbloggers, consuminderen en de textielarbeiders die jouw kleding in elkaar zetten. Fille Folle is een online magazine gericht aan meisjes tussen 13 en 17 jaar. Maar uhm, je bent maar zo oud als je je voelt zeker?


Wat zouden jullie graag nog / meer willen lezen over dit onderwerp? Let me know in de commentaren!

Advertenties
Herfst Capsule Wardrobe Update

12 gedachtes over “Herfst Capsule Wardrobe Update

 1. dit is nog eens een goed idee zeg !!
  Alles dragen wat in je kast hangt..
  Ik heb laatst mijn kast opgeruimd en heel veel plaats gemaakt, maar er zijn toch dingen die je laat hangen maar je die je eigenlijk nooit meer aan doet!
  Misschien nog maar eens een rondje opruimen en alles eens aandoen zoals jij ook probeert..
  Ik ben benieuwd hoe de volgende anderhalve maand gaat verlopen bij jou!

  Liked by 1 persoon

 2. hoi , hoe is het intussen nog met capsule?
  ik was eventjes aan het rondlezen op blogs over minimalisme en kwam er achter dat jij ook met capsules werkt. toeval, ik ook! of het is te zeggen, ik deed het. intussen ben van het strikte afgestapt, maar ik ben wel veel bewuster geworden. enkel kleren kopen die een meerwaarde zijn voor mijn kleerkast of een item dat ik écht draag ipv een trendy dingetje dat 2maand later weer langs de kant ligt.

  ik ben echt blij dat ik er een klein jaar terug mee begonnen ben en wat mij betreft blijf ik het principe min of meer volhouden 🙂 x

  Liked by 1 persoon

  1. Binnen een weekje staat de winter capsule wardrobe online! Wat leuk je ervaring te lezen. Voorlopig houd ik me nog even vast aan de cijfertjes maar hoop ik de toekomst ook wat losser ermee overweg te kunnen als het bewustzijn er volledig is! Bedankt voor je reactie! X

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s