DIY WEAVING

Omdat ik mijn naam niet gestolen heb en het eigenlijk een van mijn zomer to do’s was, is hier – met enige vertraging, doch zonder vermindering van enthousiasme – een klaar en duidelijk weaving tutorial. Vergeet breien voor de tv! Weven is je nieuwste hipster approved hobby. Het stappenplan vormt een goede voedingsbodem voor je verslaving en een zwart gat waar vele uren zomaar in zullen verdwijnen. Let’s jump back in time.

First things first: je loom maken en opzetten

Voor de allereerste stap – ja, zelfs voor het kiezen van je garen. Probeer hier het enthousiasme nog wat te bedwingen – hebben we een loom (aka (vereenvoudigd) weefgetouw) nodig. Te koop bij o.a. Veritas of gewoon zelf te maken. Ik gebruik een papa-made loom: simpel en efficiënt.

Benodigdheden

Een canvasdoek (of afvalhout). Nagels. Een hamer. Touw in een neutrale kleur (er zal telkens een klein beetje touw zichtbaar zijn in je weaving. Geen garen!)

How to

1. Haal het doek van je canvas zodat enkel de houten omkadering overblijft. Of maak een houten kader uit afvalhout. (Of neem gewoon een grotere houten plank.) Alles hangt af van het formaat dat je graag wil. Mijn loom is ongeveer 80 x 40 cm en een beetje te groot.

2. Sla twee rijen nagels in het hout. Eentje vanboven en eentje vanonder. Veel tutorials raden aan de afstand tussen de nagels af te meten. Kan. Mag. Maar het heilig ook wil ook wat. Beeld nodig? Check dan zeker dit filmpje.

3. Bevestig het touw door middel van twee knoopjes aan het eerste nageltje bovenaan je loom. Haal het touw naar beneden en draai het daar rond de eerste nagel onderaan en haal het weer naar boven. Herhaal dit tot het einde, waar je het touw weer vastknoopt aan het laatste nageltje vanonder. Voor beeld: kijk hier.

180 graden draaien is voldoende en het gemakkelijkste om achteraf je weaving van de loom te halen. Blijf ook telkens met het touw aan dezelfde kant van je loom. Laat je loom bij voorkeur op de tafel liggen. Zorg ervoor dat er genoeg spanning op je touw zit want dat zal zorgen voor een mooier eindresultaat. Oefening baart kunst. Maar vooral: neem je tijd.

Second things second: weven

Weefgetouw klaar, maar je weet niet hoe te beginnen? Een uitstapje naar de Zeeman, oma’s zolder of Pinterest helpt je al snel op weg. Het is gewoon een kwestie van wat jij mooi vindt. ’t Is waar wat ze zeggen over smaak.

Benodigdheden

Garen in verschillende kleuren en diktes. Een stukje karton (de breedte van je loom x 10 cm). Een schaar. Een (weef)naald. Een stokje (bv: uit de orchidee van je mama of een breipriem). Een (plastieken) vork.

How to

1. Weef het stukje karton en plaats het helemaal onderaan je weefgetouw. Het geeft je een stevige basis waarop je het garen kan aandrukken en zorgt ervoor dat je op het einde het werkje gemakkelijk van de loom kunnen halen.

2. Breng ook het stukje hout in je loom. Plaats het op 10 cm van het stukje karton (bij voorkeur niet op dezelfde manier als het stukje karton!). Weef nu op een snelle manier een eerste rij garen door de weefnaald vlak onder het stokje door te steken. Begin rechts onderaan. Laat ongeveer 5 cm van het garen loshangen aan het uiteinde. Die losse stukjes kunnen achteraf weggewerkt worden of breng ze een paar keer over en onder het touw in de omgekeerde richting.

3. Voor de tweede rij schuif je het stokje naar boven en weef je het garen zelf terug naar rechts. Herhaal stap 2 en 3. Druk elke rij telkens met de vork tegen het stukje karton. Let er zeker op dat je niet te hard aan je garen trekt want dan wordt je weaving aan de zijkanten ingetrokken, met als gevolg een verwrongen resultaat.

4. Indien je patronen wil maken, kijk hier. Voor fringe neem je 3 (of meer, naar eigen goesting) stukjes garen van dezelfde lengte. Leg ze op 2 stukken touw van je loom en breng de uiteindes onder rond het touw – drie stukjes langs links en drie stukjes langs rechts. Trek ze goed aan door ze naar boven te trekken en breng dan naar beneden. Herhaal dit over de breedte van je werk (of hoe breed je het zelf wil). Voor een extra fluffy effect zijn meerdere rijen aan te raden. Voor beeld: kijk hier.

Ondertussen zijn er al vele uren verstreken – dat van dat zwarte gat was geen mopje -, maar hoe meer je weeft des te beter begint het eruit te zien. De opwaartse spiraal van het kleine geluk. De moed dus niet verliezen in het begin en af en toe een pauze nemen. Koffiepauze. Met koekjes. Of eclairs. Of zo.

Third things third: je weaving afnemen en afwerken

Driewerf hoera voor alle doorzetters die tot hier zijn geraakt. Het grootste deel van het werk zit erop, maar helaas kan het nog steeds totaal verkeerd gaan. De moeilijkheidsgraad stijgt. Bewaar de kalmte. Drink nog een koffietje. Ga verder.

Benodigdheden

Een schaar. Een stok of tak. Een naald.

How to

1. Begin onderaan je weaving met het weghalen van het stuk karton en het doorknippen van het touw bij ieder nageltje. Laat je werk gewoon liggen zodat het boven wel nog rond de nagels hangt. Neem twee stukjes en knoop ze samen. Probeer het knoopje zo dicht mogelijk tegen het einde van je weaving te leggen voor het mooiste resultaat. Herhaal dit voor alle stukjes touw. De uiteindes – mocht je een oneven aantal stukken touw hebben – kunnen eventueel met een naald ingebracht worden. Kijk hier.

2. Neem je weaving nu van de loom. Leg een knoopje in ieder lusje bovenaan je werk. Probeer ook hier zo dicht mogelijk tegen je weaving te knopen. Hang je werkje op een tak. Opgelet: indien je je weaving niet zo groot hebt gemaakt als je loom toelaat heb je nu vermoedelijk een grote ruimte over bovenaan je werk en zal de methode van ieder lusje te knopen een gek effect geven. Je kan dus altijd de lussen doorknippen en je werk zo op een tak hangen.

3. Weef loshangende stukken touw en garen met een naald in. Knip eventueel de fringe bij. Et voila.

Mocht je na heel deze uitleg nog goesting hebben om eraan te beginnen, tag me in al je procesfoto’s op Instagram. Voor tonnen inspiratie: check Mary Anne Moodie. Laat u maar eens goed gaan!


Noot van de Redactie: het klinkt misschien gek, maar dit is by far de meest ambitieuze en langste blogpost die ik ooit schreef. Dus mocht er toch iets niet duidelijk zijn, laat het dan gerust weten in de comments. Sharing is caring!

Advertenties
DIY WEAVING

6 gedachtes over “DIY WEAVING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s