50 kledingstukken, 1 herfst | Capsule Wardrobe

Maandagochtend stond ik te bibberen van de kou aan het bushokje. 7u40 in oktober vraagt om een winterjas. Hoog tijd dus dat de jeans vest verdwijnt. Met een paar jassen wisselen komt bij mij altijd de goesting om mijn kleerkast nog eens leeg te maken – twee keer per jaar is een persoonlijk minimum. Bij iedere opruimbeurt wik en weeg ik de voor- en nadelen van een capsule wardrobe, een kleerkast bestaande uit een gelimiteerd aantal, multi-inzetbare kledingstukken. Mijn portemonnee is begging me!

Capsule WHAT?

Nadat ik al mijn spullen uit de kast heb gehaald en even met de stofzuiger over een spin en haar twaalf kindjes ga, is Caroline’s blog weer tientallen views rijker. Unfancy is de inspiratiebron bij uitstek voor iedere ‘fashionlover meets minimalism’. Met (gratis!) stappenplan en honderden tips heeft Caroline me eindelijk overtuigt. Ze stelt een 37 stuks tellende capsule wardrobe voor, inclusief schoenen en jassen, om te ontdekken wat je nu echt graag draagt. Want ‘ik heb niets om aan te doen’ is natuurlijk de grootste onzin. Aan het einde van elk seizoen stel je een nieuwe capsule samen door enkele items te vervangen. Wintertrui wordt zomerjurk etc. Verder wordt er drie maanden lang niets gekocht.

50 stuks: you do you

Het eerste advies van Caroline is hetgeen me altijd tegenhield. Zelf kiest ze voor 37 kledingstukken, maar ze wil je niets opdringen en laat de keuze aan jou. Telkens ik een capsule probeerde samen te stellen, wilde ik me aan dat nummer houden. Slecht idee, want het lukte me nooit een evenwichtige samenstelling te maken. Gevolg: geen capsule wardrobe voor mij. Bovendien gebruikte ik het wisselvallige weer als excuus en vond ik het zonde om bepaalde, nog draagbare stukken voor minstens drie maanden uit te sluiten.

Het nummer heb ik laten varen want blijkt dat mijn volledige ‘herfst- en wintercollectie’ maar 13 stuks meer telt. Natuurlijk zijn er items die ik in de lente en zomer ook draag, maar wat er nu nog in mijn kast ligt, is alles wat ik bij koudere temperaturen (ook) zou dragen. Aanschouw:

jassen – 3
vesten – 4
truien – 11
blouses –  6
t-shirts – 7
kleedjes – 7
rokken – 5
broeken – 2
schoenen – 5

Ik vind en denk dat 50 stuks best een minimalistische kleerkast is (laat me weten als je er anders over denkt!) en ja, ik heb maar twee broeken – een zwarte en donkerblauwe jeans die beide al jaren mee gaan en eigenlijk aan vervanging toe zijn, maar hier ga ik het toch mee doen de komende maanden. Of toch proberen.

De spullen met een ‘typische zomer’-label zijn in dozen verdwenen. Mijn favoriete opruimgoeroe Marie Kondo draait nu met haar ogen, maar bon, het geeft me een duidelijker overzicht zo en kastvulsel kan ik wel missen. Ondergoed, pyjama’s en sportkleding (aka loungewear) werden niet meegerekend om de simpele reden dat je echt niet hoeft te kiezen tussen 5 of 7 onderbroeken en omdat ik in training nooit (lees: zelden. Oke, wel als ik heel lui ben) de deur uitga.

Ik verklaar hierbij plechtig dat ik, Sien Wevers, voor drie maanden lang deze en enkel deze capsule wardrobe zal gebruiken en dragen – het t-shirt dat ik eergisteren online bestelde inclusief. Struggles, successen en bedenkingen zullen hier gedeeld worden. Let’s get #UNfancy!

Advies, opmerkingen en hersenspinsels: the comment section is yours.

Advertenties
50 kledingstukken, 1 herfst | Capsule Wardrobe

19 gedachtes over “50 kledingstukken, 1 herfst | Capsule Wardrobe

  1. Ik heb het nog nooit geteld, 50lijkt veel maar als je het zo uitschrijft is het niet veel. Ik dacht even dat je dat t shirt ging af bestellen. Ik heb twee jassen maar op zolder heb ik er stiekem nog 2 hangen waar ik geen afscheid van kan nemen.

    Liked by 2 people

  2. Ik ben nu voor de tweede keer bezig met een capsule wardrobe. En ik ben nog steeds heel blij met deze keuze! Het nummer is inderdaad niet belangrijk. Ik zeg altijd tegen mezelf; ‘het zijn maar richtlijnen’. Je hoeft je er dus niet aan te houden. Ik heb nu trouwens 33 stukken! En ik mis niets!

    Liked by 1 persoon

  3. Inspirerend dit! Ik heb laatst kennisgemaakt met minimalism en vond dat super interessant! Dit geeft het wel wat meer vorm zo voor je wardrobe… Weet niet of ik het aandurf though, ik ben daarom heel benieuwd naar je ervaringen straks!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s