Don’t believe everything you read on the internet. (Why people are stupid.)

Indien je op Twitter zit of fan bent van YouTube – of een vriend hebt die je een smsje stuurt met een link – is dit vast niet aan je voorbijgegaan. Het filmpje van PewDiePie (47.653.210 abonnees) werd al meer dan 5 miljoen keer bekeken. In ‘Why I got unverified’ legt de Finse Felix uit waarom hij zich heeft aangesloten bij IS. Of waarom je niet alles mag geloven wat online staat.

“Social media is making us all retarded”
Een fake Twitteraccount dat zich voordoet als een nieuwsmedium zendt een tweet uit: PewDiePie heeft zich aangesloten bij IS. Mooi, met linkje en alles. Alleen de link werkt niet. Of  nog erger eigenlijk: het leidt naar een totaal random artikel. Toch – wonder boven wonder – wordt de tweet gedeeld en vragen mensen zich af ‘in godsnaam, waarom doet hij zo iets?’. Wel, bij iedereen die wel de moeite deed om even op de link te klikken (of gewoon de gebruikersnaam van het account aandachtig te lezen), ging waarschijnlijk een belletje rinkelen. Of lichtte er een bord op voor hun ogen met in grote, flikkerende letters DO NOT BELIEVE THIS. Ik zou niet meteen zeggen dat sociale media ons ‘retarded’ maken. Ik ga voor lui. Alhoewel.. voor een beetje ‘follow unfollow follow unfollow’-actie heb je natuurlijk wel wat doorzettingsvermogen nodig.

“Being a journalist must really be a fulfulling work”
Naast alles geloven wat er online te lezen valt, is er nog één ding dat je echt niet mag doen. En dat is vreemde veralgemeningen maken. Niet veel mensen zullen het soort artikels dat vermelden dat PewDiePie zich aansloot bij IS journalistiek noemen en een tweet van één regel al helemaal niet, maar ze vallen – helaas – wel onder die noemer, min of meer. Maar kom, al bij al een hilarisch video over hedendaagse statussymbolen, journalistiek verantwoorde research en ‘being globified’ overgoten met een heerlijk sausje ironie.

Just watch it.

(Also, grapjes maken over IS is niet toegestaan. Grapjes maken over godsdiensten mag wel.)

 

Advertenties
Don’t believe everything you read on the internet. (Why people are stupid.)

Een gedachte over “Don’t believe everything you read on the internet. (Why people are stupid.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s