Hoe word ik (weer) creatief?

De creativiteit is soms ver zoek. Na maanden aan een bureautje te hebben gezeten, valt het me een beetje zwaar. Waar o waar vind ik frisse ideeën en overspoelen nieuwe invloeden me met inspiratie? Foute antwoorden zijn alvast Pinterest en het wereldwijde web, de boekskes en uren staren naar de bijzonder voor de hand liggend – en tevens geniale – werken van je favoriete kunstenaar(s). Dus wat helpt wel, Sien? ‘Hoe word ik (weer) creatief?’ in 3 tips.

Inner child / Wat deed je graag en veel als kind? Buiten spelen, met je blote voeten in het gras? 1000 seconden (een hilarisch kookprogramma uit de tijd dat kookprogramma’s nog niet de helft van de uitzendtijd van alle Vlaamse zenders in beslag namen – ik was Felice) naspelen en eigenlijk gewoon croque monsieurs maken? Gezelschapspelletjes spelen en altijd winnen omdat je je eigen spelregels had bedacht? Wat het ook was, doe het nog eens. Kinderen – en dus per definitie iedereen, ooit – zijn van nature creatief. Dus blader nog eens door een strip zonder de tekst te lezen en bedenk gewoon zelf een verhaal. Geen zin om je over te geven aan de (lang vervlogen?) kleurboekenhype? Geen paniek! (Er volgen nog twee tips.)

Wandelen / Er is iets aan wandelen dat er voor zorgt dat het even leeg is in mijn hoofd. En dat betekent ruimte voor nieuwe dingen om over na te denken. Helpt het wandelen niet echt, als in: je piekert de hele weg? Concentreer je dan op alles wat er te zien is. De huizen, de fietsers, de koeien in de wei (in mijn geval) of de drukte van het stadsleven (in jouw geval). Alles is goed zolang de sleur van de dag het maar niet overneemt. Niet onbelangrijk: lichaamsbeweging waarbij je niet moet tellen of niet dwangmatig probeert je ademhaling onder controle te houden. Win-win, toch?

Offline leven / Ik ben een echt beeldenmens wat inspiratie betreft. De verklaart meteen waarom het plots een uur later is als ik voor het slapengaan nog even door Pinterest scrol. Maar – zo heb ik ontdekt – komen er veel meer ideeën in mij op wanneer ik denk aan een mooi beeld / foto in plaats van er naar te kijken. Dus gsm, tablet en laptop even aan de kant want hoe lang (uitgedrukt in minuten, want dat is waarschijnlijk most accurate) kan jij zonder een scherm? Ik stel voor: doe het een halve dag. Of ga hardcore met een digital detox weekend. Aan u de keuze.

Een prachtig stukje advies van mij / iemand die het ook niet altijd weet. Maar please, laat me in de comments weten wat jij doet om je inner child weer wakker te maken of ‘to get the creative juices flowing‘. Ik ben super benieuwd! PS: de bloemen en bladeren uit de foto’s zijn op het gevoel en op deze manier gemaakt.

Advertenties
Hoe word ik (weer) creatief?

3 gedachtes over “Hoe word ik (weer) creatief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s