All the Bright Places – Jennifer Niven

Ook al zegt de cover van het boek ‘the story of a girl who learns to live from a boy who wants to die’. Hier was ik echt niet klaar voor, op een goede manier. All the Bright Places is een ‘luchtig’ boek over een zwaar onderwerp: psychische problemen en zelfdoding. Ik zeg luchtig  omdat ik na het lezen van de achterflap een donker verhaal verwachtte. En dat was het dus niet (altijd). Het internet vindt de vergelijking met John Green’s The Fault in Our Stars waarschijnlijk volledig onterecht, maar ik zie het wel. Centraal: jonge liefde getroffen door het leven. Op een heel andere manier.

All the Bright Places by Jennifer Niven

Finch en Violet staan op de klokkentoren van hun school en denken allebei aan springen, aan een kort einde. Totdat ze elkaar zien en Finch Violet en zichzelf kan overtuigen niet te springen. Finch is – zoals altijd – de freak en Violet is de nieuwe schoolheldin want iedereen gelooft het andere verhaal. Violet heeft het na de dood van haar zus – ze kwam om in een auto-ongeval – moeilijk om zich aan te passen aan een leven zonder Eleanor. Bij haar populaire vriendinnen kan ze niet echt terecht en Finch kan wel wat vriendschap gebruiken. Voor een aardrijkskundeproject ontdekken ze samen Indiana, zichzelf en elkaar.

We krijgen het verhaal afwisselend vanuit Finch’s en dan weer vanuit Violet’s oogpunt te lezen. Dat maakt dat dit boek heel gevarieerd is en dat we in de hoofden van de twee personages kunnen kijken. Niet onbelangrijk natuurlijk als je weet dat ze alle twee last hebben van mentale problemen. Violet is depressief en Finch heeft zelfmoordneigingen. Niven brengt beide problemen heel mooi onder de aandacht in dit boek en stelt de zelfmoordneigingen van Finch tegenover de dood van Violet’s zus: er is geen keuze. (Of er lijkt geen keuze te zijn.) En dat is iets wat ik nu pas voor 100% begrijp.

Ook al heb ik over het algemeen niets gemeen met de hoofdpersonages uit dit boek – behalve dan dat we in een wereld leven die het ons soms moeilijk maakt – stond ik er van versteld hoe goed Niven mijn gedachten kan weergeven. Alsof Violet’s brein soms ook het mijne was. En dan weet je dat het oké is om te veel na te denken.

“What are you most afraid of?” I say before we jump. I can already feel my skin starting to burn from the sun.
“Dying. Losing my parents. Staying here for the rest of my life. Never figuring out what I’m supposed to do. Being ordinary. Losing everyone I love.”

En ook dat het oké is om niet altijd te weten wie je bent of wat je wil. Finch heeft het al lang opgegeven om te zijn zoals de rest (het wil) en probeert alleen nog maar versies van zichzelf te zijn. Iets wat we misschien allemaal eens moeten proberen. Uiteindelijk is de beste optie altijd jezelf zijn, ook als dat de moeilijkste optie is. (En nu maak ik het weer allemaal ingewikkelder dan het is.) Maar dit is echt een boek zoals je het wil: zonder vreemde omwegen om tot een happy ending te komen en dat je toch niet totaal in tranen achterlaat. Al zijn zakdoekjes tijdens het lezen wel aan te raden. (Boek: €11,95 bij Standaard Boekhandel)

Advertenties
All the Bright Places – Jennifer Niven

4 gedachtes over “All the Bright Places – Jennifer Niven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s