Kopenhagen 1/3

Oh, Kopenhagen. De stad van de snelle fietsers, de vele kapsalons en het dure eten. Dat laatste hadden we vast te danken aan de goedkope vliegtickets. Ter compensatie van die €8 per vlucht vanuit Charleroi en twee nachten in een Airbnb – inclusief fietsen! – hadden we natuurlijk wel wat extra zakgeld om te spenderen aan smørrebrød, ecologische broodjes en cheesecake. Dit is dag 1 in København!

IMG_1232

08u00 / Een vroege vlucht op maandagochtend leek ons het beste idee toen we besloten naar Kopenhagen te gaan. Achteraf (lees: na het bedenken hoe laat we dan wel niet moesten opstaan om tijdig in de luchthaven te zijn) was vliegen om 06u40 misschien iets te vroeg. Positief gevolg was natuurlijk wel dat we om 08u00 in Denemarken landden en dus een volledige dag voor ons hadden om te stad te ontdekken.

10u06 / Na het landen, het zoeken van een ticketautomaat en het nemen van de metro stonden we in het hartje van Kopenhagen. First things first, dus koffers droppen bij ons Deens kot – onze Airbnb bestond uit een privékamer met gedeelde badkamer en keuken – en koffie drinken zodat we de dag (die begon om half 2 ’s nachts!) zouden overleven. Sippin’ cafe latte van the Coffee Collective tussen de graven in het Assistens Kirkegard. Doing Kopenhagen like the locals.

11u19 / Second things second: het zadel van mijn fiets lager laten zetten en trappen maar richting het (toeristisch) centrum van de stad. Toch even stoppen aan de Dronning Louises Bro voor een foto die iedere toerist al voor ons maakte. Na zo’n uurtje fiets op en fiets af wisten we het al: we gaan deze fietsen missen als we straks weer thuis zijn.

12u13 / Een markthal in de stad? Dat kunnen we echt niet missen. Dus onze eerste waardige maaltijd is er eentje in de Torvehallerne waar je eerlijk gezegd niet goed weet wat te kiezen. Ook de grote getallen aka Deense kronen doen alles er tegelijk goedkoop en duur uitzien. (Spoiler: goedkoop kennen ze niet echt in Kopenhagen.) Ik ging voor een Skyr – icelandic yoghurt, fresh fruit, 3 grain granola & ginger sirup – bij Grød, the world’s first porridge bar. Een echte aanrader!

13u30 / Voor een mooi uitzicht over de stad ‘beklommen’ we de Rundetaarn, een astronomische observatietoren met toeristische functie. De toren bestaat uit een spiraalvormige gang zonder trappen. Dat lijkt op het eerste zicht leuk, maar is volgens mij minstens even vermoeiend als trappen maken. Geen fan van uitzichten? Bespaar je dan die 25 DKK – er is geen studentenkorting – en ga ergens een koffie drinken. Ik was zelf niet erg onder de indruk van het uitzicht, maar de toren op zich is zeker wel een bezoekje waard.

16u09 – Negen minuten over vier! Hoog tijd voor een vieruutje. Bij het fietsen door de vele smalle straatjes kwamen we een bordje tegen ‘best (cheesecake) in town’. So cheesecake it is! Alles is leuker met twee behalve je cheesecake delen. Wij gingen voor een stukje met amandelen en chocolade en eentje met bosbessen en vanille. Een woord: smullen.

17u55 – Het vroeg opstaan begint zijn tol te eisen, dus wij even chillen in ons Deens huisje. Meteen ook een kans om de reisgids uit te spitten op zoek naar een (goedkoop) plekje in de buurt om te eten.

20u08 – Afsluiten doen we me een heerlijke burger bij Cafe Plenum. Dit studentencafé / resto heeft aangepaste – betaalbare – studentenprijzen. Voor twee burgers met frietjes en twee vazen water waren we op de kop 250 DKK kwijt. Net geen €35 dus, en believe me, dat is spotgoedkoop voor Deense normen!

Van een geslaagde dag gesproken! Het mooie weer – 21°, geen regen – en de fietsen zorgden ervoor dat we al een aardig deel van de stad konden bezoeken tijdens onze eerste dag. Maar dag 2 kan altijd beter! Stay tuned..

Advertenties
Kopenhagen 1/3

10 gedachtes over “Kopenhagen 1/3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s