#TimeForGirls

Terwijl ik dit schrijf, werk ik niet aan mijn masterproef.

IMG_0224.JPG

Dit semester heb ik maar drie uur les per week – als de les al doorgaat. Zeeën van tijd dus om aan die paar opdrachten te werken en een masterproef te fabriceren. Maar al mijn tijd wordt opgeslorpt door het doelloos doorscrollen van sociale media, het herbekijken van alle Gilmore Girls afleveringen en het maniakaal uitstellen van werken aan mijn thesis. Dan vraag ik me wel eens af waar ik eigenlijk mee bezig ben.

Soms – zeg maar zelden – kom ik online iets tegen dat me verwondert. Zo heb ik me vorige week minutenlang(!) afgevraagd hoe het komt dat er al 18 olympiërs overleden zijn sinds de Spelen in London in 2012. Vier van hen werden vermoord, door onbekenden of een ex-lief. What?

En soms kom ik online iets tegen dat mijn wereld doet stilstaan.

Zo lanceerde Tanya Burr afgelopen donderdag (3 maart) samen met de Global Goals het project #TimeForGirls op haar blog. Als ambassadeur van goal 5 – gender equality – roept ze al haar fans op om een van de vele goede doelen voor vrouwen te steunen. Zoals dat gaat in een wereld waar keuze geen luxe is maar een basisrecht krijgen we een tiental opties. Geheel #firstworldproblems verantwoord.

Ondanks het grote aanbod werd mijn aandacht meteen opgeëist door de bruine ogen van de Pakistaanse Malala Yousafzai en haar Malala Fund. Ik zou ik niet zijn als ik niet van deze gelegenheid gebruik zou maken mijn boekencollectie aan te vullen en dus snelde ik naar de boekhandel om – beter laat dan nooit – haar boek (I Am Malala) te kopen.

Op haar 17e won ze als jongste ooit de Nobelprijs voor de Vrede nadat ze als kinder- en mensenrechtenactiviste doelbewust door een Talibanstrijder in het hoofd werd geschoten. Ik dacht het hele verhaal te kennen, maar ik had het eigenlijk aan me voorbij laten gaan. Oppervlakkig informatie had ik onthouden, op een ‘ver van mijn bed’-manier. Maar dankzij “brood en rozen” uit 1908 en de kracht van een 18-jarige Pakistaanse vier ik vandaag voor het eerst heel bewust Internationale Vrouwendag. De voorbije 21 jaar was ik blind, dacht ik alleen aan mezelf en stopte de wereld niet met draaien bij het zien van de hallucinante cijfers over vrouwen. Mijn oogkleppen lieten alleen toe wat ik wilde zien en ik weigerde me ervan bewust te zijn dat te veel vrouwen – op welke manier dan ook – oneerlijk behandeld worden.

Op economisch, juridisch, politiek, sociaal of cultureel vlak. Vrouwen zijn te vaak in de minderheid, mannen te vaak in de meerderheid. Daarom vind ik het zo fantastisch dat net een man – Malala’s vader – een sleutelrol speelt in haar verhaal en een voorbeeld is/kan zijn voor alle mannen. Hoe hij niet teleurgesteld was dat zijn eerste kind een dochter was. Hoe zij hem telkens weer bedankt “for not clipping my wings, for letting me fly”. Kippenvel!

Dus vandaag vier ik vrouwen, lees ik verder in Malala’s boek, deel ik mijn liefde voor goal 5 en apprecieer ik mijn schoolwerk want terwijl ik dit schrijf, zitten wereldwijd zo’n 31 miljoen meisjes ‘thuis’ omdat ze de kans niet krijgen naar school te gaan.

Ik denk dat ik maar eens aan mijn thesis begin.

Happy #IWD2016


Ik ben heel erg benieuwd naar jullie heldinnen. Laat me in de comments weten door welke vrouwen jullie geïnspireerd worden en waarom!

 

Advertenties
#TimeForGirls

4 gedachtes over “#TimeForGirls

  1. Wat een mooi stuk! En trouwens heel herkenbaar,ook ik had altijd ineens van alles te doen mits het maar niet studiegerelateerd was.

    Ik bewonder verschillende vrouwen, van Oprah tot de Aletta Jacobs. Allemaal hebben ze gemeen dat ze zich niet lieten leiden door de gebruikelijke opvattingen over vrouwen en hun eigen pad kozen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s