Berlijn 1/3

Lesvrije week betekent citytrippen. (Duh!) De eerste bestemming van 2016: Berlijn. Een marginaal oude stad met charmes, een constante koude wind en heel veel winkels. Voor iedereen met een gaatje in februari: Ryanair vliegt op een paar dagen voor maar €1 naar Berlijn (vanuit Zaventem). Gewoon doen!

IMG_6798[1] IMG_6800[1]

In het geval van een goedkoop vliegticket lijkt al de rest ‘bakken geld’ te kosten. Zo was een treinticket naar de luchthaven en een 3 day metro pas minstens even duur. Maar geen geklaag hier. Lang leve Ryanair en het Berlijnse openbaar vervoer – nooit langer dan 5 minuten wachten op de volgende tram en toch bijna 20 km per dag wandelen.

IMG_6828[1] IMG_6835[1]

Berlijn barst van de winkels. Je kan geen hoek omslaan en zonder dat je het beseft ben je een andere H&M binnengelopen. Maar er is meer – en je hoeft echt niet naar het buitenland om te shoppen in winkels die je op de Meir ook tegenkomt. Dus laat de winkelstraten voor wat ze zijn en zoek het Holocaust monument op. De 2711 betonblokken vormen een van de typische postkaartuitzichten van Berlijn.

Later laat je je sokken drogen en je tenen opwarmen in het voormalige Deutsche Guggenheim. Het minimuseum (nu KunstHalle by Deutsche Bank) is gratis te bezoeken. De artstore is bijna even groot als de expositieruimte zelf, een plus voor museumshoplovers. Je kan er een eigen impressie van Pollock’s mural achterlaten of lekker door magazines bladeren.

IMG_6849[1] IMG_6851[1]

Wie Berlijn zegt, zegt de Muur. Maar ook gewone muren in Berlijn zijn het bekijken waard. Ogen open. Misschien kom je wel een kauwgomballenautomaat – pre de val van de muur – tegen, inclusief verkleurd Sovjetsnoep.

IMG_6856[1] IMG_6857[1]

Een van de hoogtepunten van de stad is toch wel het Jüdisches Museum. Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het gigantische aanbod van informatie dat het museum bevat, moet je er toch even langs. Voor €3 (studententarief) kan je het prachtige gebouw bezoeken en moet je even door een van de lege ruimtes van het complex lopen. Voor een echt beklijvend gevoel volstaat het de deur naar de Holocaust Tower op een kiertje te zetten. De 24 meter hoge toren (in het midden van het gebouw) drukt het gevoel van isolatie en eenzaamheid uit die de Holocaust met zich meebracht.

IMG_6864[1] IMG_6866[1]

Meer automatenliefde: deze ‘broodje kroket uit de muur’-automaat is omgetoverd tot een kunstautomaat.  Voor €6 haal je er een klein stukje kunst uit, gemaakt door internationale joodse kunstenaars die in Berlijn wonen. Helaas leeg.

Om de dag af te sluiten met een overzicht over Berlin by night moet je een plekje reserveren om de koepel van de Reichstag te bezoeken – gratis. De glazen constructie biedt een uitzicht over de stad én over het parlement. Na de beklimming (en de afdaling) wou je dat je voor een wellnesshotel had gekozen slof je voldaan terug naar het hotel.


Stay tuned voor Berlijn 2/3

Advertenties
Berlijn 1/3

19 gedachtes over “Berlijn 1/3

  1. Berlijn is mijn meest favoriete stad van de wereld!
    Ben je er nu nog? Dan moet je zeker naar Friedhof Weissensee gaan! Onwijs groot en indrukwekkend! En natuurlijk een Döner eten bij Mustafa’s Gemüse Kebab (de beste van Berlijn, zegt men). Hoe dan ook, heerlijke stad 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Ohhh Berlijn, ik was daar in december. En hoewel het niet mijn eerste keuze was (ik zou eigenlijk naar Parijs gaan, maar gecancelled vanwege Bataclan-gebeuren) ben ik onder de indruk van deze geweldige stad. Ik vind het erg leuk jouw verslag te lezen en kijk uit naar de andere delen !

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s