YSL: Yves Sans Logement

L’Association Aurore, een Parijse liefdadigheidsorganisatie, heeft een paar dagen geleden beelden verspreid van een nieuwe campagne om Parijzenaars duidelijk te maken dat de kloof tussen arm en rijk te groot aan het worden is. Luxemerken – of althans de naam en typografie van bekende luxemerken – werden gebruikt en samen met de slogan “Ayons l’élégance d’aider ceux qui n’ont rien” afgebeeld. Slim.. en vooral confronterend.

Nu ben ik in tweestrijd met mezelf. Enkele maanden geleden werd ik rond 20u30 op straat aangesproken door een dakloze man. Hij was heel vriendelijk en vroeg me om €2. Dat beetje geld had hij nodig om die avond zijn slaapplaats mee te betalen, maar het was dringend. Hij moest met €2 voor 21u daar zijn.. anders moest hij (weer) op straat slapen.

Mijn hartje kon dat niet aan dus heb ik die man €2 gegeven. Als een blije gek liep hij het metrostation binnen. Maar.. enkele meters verderop op komt hij het metrostation weer buiten en zie ik hem andere mensen aanspreken. “Stom, stom, stom” dacht ik bij mezelf. Ik was er met mijn twee voeten ingelopen. Sindsdien negeer ik mijn gevoelens van medelijden weer als ik ergens een dakloze of bedelende persoon tegenkom.

Nu heb ik op school (bij RZL – religie, zingeving en levensbeschouwing) geleerd dat fragmentatie ‘best oké’ is. Voor de duidelijkheid citeer ik uit mijn cursus: “In de fragmentatie werpt men een innerlijke barrière op tussen het lijden en het kwaad waarmee men geconfronteerd wordt enerzijds en de persoonlijke sfeer anderzijds. Men wordt geraakt door iets, maar laat dit gevoel niet de hele psyche doordringen.” We moeten ons soms kunnen afsluiten van dingen zoals bedelaars om goed te kunnen functioneren in deze complexe wereld en onze verschillende sociale rollen. Hmm..

Sinds eind maart zijn in Parijs – en waarschijnlijk ook bij ons – vele winter- en opvangcentra voor daklozen weer gesloten omdat de winter ‘voorbij is’. Veel mensen worden dus gewoon weer op straat gezet. Er wordt blijkbaar verondersteld dat wanneer de ‘lente’ begint het niet meer (te) koud is om buiten te slapen. Vreemde gedachte. Net daarom komt L’Association Aurore nu met deze campagne. En ik ben er vrij zeker van dat zij fragmentatie niet ‘oké’ vinden.

Ik kan helaas geen slaapplaats aanbieden aan een dakloze. Maar de volgende keer denk ik misschien nog eens een keer na – ik kan wel een banaan of een koek missen – als ik een bedelende vrouw tegenkom na het boodschappen doen.

Meer info: L’Association Aurore

YSL: Yves Sans Logement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s